Öppna visningar

Skarhults guider bjuder dagligen på öppna guidade visningar som ingår i biljettpriset. Tider för innevarande vecka uppdateras tisdagar kl 15.00 här. Utställningen Den dolda kvinnomakten går att gå på egen hand. Dock rekommenderar vi varmt att gå utställningen Älskare och älskarinnor med guide. Visningen Skarhults slottshistoria kan endast upplevas med guide.

Beata von Königsmarck, köper Skarhult för egna pengar år 1663. Här målad av Hendrick Munnichshoven 1654.
Beata von Königsmarck, köper Skarhult för egna pengar år 1663. Här målad av Hendrick Munnichshoven 1654.

Varifrån utgår de öppna guidade visningarna?
* Den dolda kvinnomakten - utställningens entré 
* Älskare och Älskarinnor - utställningens entré
* Skarhults slottshistoria - borggården

Vilka tider går visningarna? 
Visningarna bjuder vi på och de läggs ut varje vecka innan 15.00 på vår hemsida. Klicka här för att se veckans schema.


Öppen visning "Den dolda kvinnomakten" 
Visningen levandegör Skarhults slottsfruar från fem århundraden på plats i de salar kvinnorna själva byggt, levt och dött i. Från utmobbad caféservitris till excentrisk drottning. Deras liv och strävan spelas upp i närbild. Denna visning rekommenderas till dig som besöker Skarhult för första gången.  Skarhults guider introducerar utställningen och de kvinnor som står i centrum. 

Gerda Wegener, teckning ur boken "Les délassement de l' éros", år 1925.
Gerda Wegener, teckning ur boken "Les délassement de l' éros", år 1925.

Öppen visning "Älskare och Älskarinnor"

På Skarhult fortsätter vi att berätta kvinnornas dolda historia - nu med fokus på njutning och åtrå. Kvinnan har alltid har lika stark lust som mannen, men kvinnans sexualitet har alltid provocerat. Kyrka, stat och rådande normer har velat kontrollera "fresterskorna".

Vi vet redan mycket om kungarnas mätresser och presidenternas älskarinnor. Hur var det egentligen med kvinnorna? Hade de inga älskare? Eller skötte de bara sina amorösa äventyr snyggt. Följ med på denna oblyga visning som klär av både kejsarinnor och pigor.  

Elysabeth von Schwerin omringad av sina bröder Bogislaus, Hans Hugold,  och Werner Gottlob. Hennes lillasyster Richardis är ännu inte född. De båda systrarna levde på Skarhult i hela sina liv. Fotot är taget cirka 1860.
Elysabeth von Schwerin omringad av sina bröder Bogislaus, Hans Hugold, och Werner Gottlob. Hennes lillasyster Richardis är ännu inte född. De båda systrarna levde på Skarhult i hela sina liv. Fotot är taget cirka 1860.

 Öppen visning "Skarhults slottshistoria"

 Många besökare är nyfikna på hur det är att leva på ett slott. Välkomna till 2017 års säsongs nyhet, en guidad tur utomhus runt slottet och genom parken. Skarhults guider berättar om hur slottet blev till, vem som har ägt det, vilka utmaningar de har haft och hur man sköter ett slott idag.

Besökarna kommer också få med sig en rad anekdoter  om excentriska baroner, färgstarka grevinnor, en kung med byggdrömmar, om bränder och krig, stränga mamseller och unga förälskade slottsfröknar.

Pris: Medverkan i den öppna visningar ingår i entréavgiften. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller. Föranmälan kan ej tas emot. Vänligen notera att öppna visningar inte ges på engelska.